tisdag, juni 23, 2015

I den tidiga älgottan

För någon dag sedan blev det en tur ut i Kolmårdsskogen i den tidiga ottan. Det var molnigt och ganska kyligt, vindstilla och tyst. Jag hade inte kört långt på skogsvägen innan jag stötte på två älgar som gick och betade i en kraftledningsgata. Roligt nog var älgarna samarbetsvilliga och jag fick flera bildmöjligheter innan de travade iväg från platsen där jag stod.

Det var en riktigt minnesvärd och glädjefylld upplevelse för mig att få möta älgen inne i den grönskande skogen, och att få möjlighet till de här bilderna.

15 kommentarer:

Hannes Theander sa...

Ah - där var de alltså - älgarna! Tycker särskilt om ettan och fyran. :-)

Mårten Lundgren sa...

Ett härligt älgmöte Gustav!
Det var alltså här de var och här du skulle ha letat efter dem. ;)

Jag fastnar speciellt för den sista bilden, den är softad och ger en speciell känsla som jag kan tänka mig var den du upplevde när du mötte älgen där i skogen. Snyggt jobbat! :)

Lasse sa...

Ja, älgmöten är speciella och mäktiga. Fin skogskänsla på dina bilder. Vackra tärnbilder i ditt förra inlägg också :-))

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Härligt! Ettan och sexan är ju kanon!

Gustav Rappestad sa...

Ja! :) Tack så mycket Hannes! Vad var särskilt med dessa två bilder?

Gustav Rappestad sa...

Verkligen! Ja, varför åkte jag inte hit direkt?! ;)

Du har helt rätt med den sista bilden... jag tyckte också att den älgen såg så oskyldig ut, så jag försökte framhäva detta med en dubbelexponering. Tack så mycket för kommentaren Mårten! :)

Gustav Rappestad sa...

Roligt att höra att du fick en skogskänslan av bilderna, tack så mycket Lasse! :)

Gustav Rappestad sa...

Tack ska du ha Janne! :)

Hannes Theander sa...

I bild nummer ett har du fångat en skön pose hos älgen och den är i övrigt fin skärpa och färg. Fyran tycker jag om för den fina kompositionen. De vita blommorna i förgrunden ramar in älgen och går igen på öron och nos. Även fint med ljusblänket i ögat.

Gustav Rappestad sa...

Stort tack för återkopplingen på min fråga! Det är intressant att ta del av dina tankar om dina favoriter bland de här bilderna. De vita blommorna som du nämner... tycker du att jag borde haft dem i skärpa?

Hannes Theander sa...

Egentligen inte, de är fina i oskärpan.

Däremot kan man ju såklart variera friläggningsmetoder och på så vis låta skärpedjupet vara större. Tycker det kan vara rätt svårt ibland att frilägga med ljus/mörker, kompositioner/fria ytor etc., men det är ju också spännande eftersom det visar fler detaljer i bilderna.

Hannes Theander sa...

Alltså, nu lät det nästan som om jag tror att du inte vet detta, men det vet jag ju såklart att du gör. Det var avsett som en del i diskussionen om din bild.

Gustav Rappestad sa...

Tack igen för tankarna! Håller med dig. Här, i stridens hetta, blev det så att älgens huvud var i fokusplanet, och endast detta, till följd av den bländare jag valt (den största på mitt objektiv). Jag tycker att detta bidrog till en känsla av porträtt, men då på bekostnad av miljökänslan. Ska testa annorlunda vid nästa tillfälle tror jag... kanske "en av varje" för att få en tydlig jämförelse :)

Erik Koffmar sa...

Grymma älgbilder! Bilde ett, fyra och sex är mina favoriter, tycker att du lyckats bra kompositionen och älgen har varit vänlig och ställt upp och poserar extra fint på dessa bilder.

Ha det gott,
Erik

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Erik! Roligt att höra :)

Ha det gott du också!