onsdag, juli 29, 2015

Några djurmöten under juli

Juli månad är inte slut ännu, men redan nu står det klart att detta blev en månad med många olika djurmöten. Väljer att visa sju bilder från lika många möten, från månaden som varit. Den första bilden med sädesärlan är från Kvillingeslätten utanför Norrköping. Just den här sädesärlan tycktes ha en förkärlek för järnvägen. Den satt still på spåret och tittade först till vänster, sedan till höger, och så till vänster igen.

Den andra bilden med de små vildsvinen är från Kolmården, på gränsen mot Sörmland. Det här är min första bild av de små randiga kultingarna.

Den tredje bilden med lövsångaren är från Kolmårdsskogen. Djupt inne bland snår och löv satt den och sjöng. Jag hittade en glipa i lövverket där jag kunde fotografera den. Jag tycker om effekten av diffuseringen, den mjuka jämna tonen av grönt genom hela bilden. Det här var andra gången som jag fotograferat lövsångare (se inlägget Familjen lövsångare... och en geting).

Den ensamma kronhinden är även den en bild från Kolmårdsskogen. Hinden fryste till ett par sekunder i det varma morgonljuset, på sin väg uppför berget. Kanske blev bilden väl statisk, men jag tycker ändå om den. Det beror kanske på att alla mina andra bilder av kronhjorten är gjorda i skymningen?

Den femte bilden med kråkan är från Norrköping. Jag såg något i ögonvrån och vände mig försiktigt om för att uppfatta vad det var. Jag var dock inte försiktig nog, för kråkan flög sin väg, blängades åt mitt håll.

Den sjätte bilden med lärkfalken i torrakan är från Sörmland. Det här var första gången som jag såg en lärkfalk, samt fick möjlighet att göra en bild av den. Jag upplevde den som orädd, jämfört med exempelvis den större ormvråken som jag sett många gånger.

Den sjunde och sista bilden med de fyra älgtjurarna är från i måndags kväll. Närmare halv elva på kvällen var klockan då dessa tjurar vågade sig ut på fältet utanför Norrköping. Ni som följer min blogg minns kanske att jag hade ett tillfälle under april då jag fick uppleva tre älgar i grupp, på ett fält på Vikbolandet (se inläggen Några djurmöten under april och Var håller älgarna hus?). Men det här tog nog ändå priset...!

Det var en mycket märkvärdig upplevelse att se dessa väldiga djur samlas i grupp på fältet. Jag åkte hemåt med ännu ett fint minne att bära med mig.

14 kommentarer:

Hannes Theander sa...

Roligt med så många fina djurmöten! Älgmötet måste ha varit riktigt spännande. Bildmässig favorit är bilden på ormvråken. Fint komponerad.

Henrik sa...

Jag gillar den första bilden bäst, precis tillräckligt kort skärpedjup för att man nästan ska missa vad som händer i bakgrunden

Gustav Rappestad sa...

Hehe, tack så mycket Henrik! Ja, bakgrunden blev lite rörig i den bilden, vet inte varför ;)

Gustav Rappestad sa...

Ja, det var roligt! Den lilla lövsångaren, ja där stod du bredvid mig, om du minns? ;) Roligt att du tycker om bilden av ormvråken, men jag tror du menar lärkfalken...?! :P

Malin Ellisdotter Hellesø sa...

Om jag som icke naturfotograf blir imponerad, då är jag verkligen imponerad... Ljus, komposition, känsla - allt sitter i samtliga bilder i ditt inlägg. Du har verkligen ett bildtänk och känsla för det som kommer i din väg. Och jag menar verkligen det jag skriver. Fantastiska möten...

Håkon Langmo sa...

Her var det mye bra. Bilder man kan komme tilbake til flere ganger.
Lerkefalken og elgoksene er mine favoritter her.

Hannes Theander sa...

Ajdå, jag läste lite för hastigt innan jag skrev kommentaren. Fin oavsett.

Även lövsångaren var fin, fast det var knappast min förtjänst där jag stod bredvid och muttrade om bilkörning och att ditt objektiv är stort som en luftvärnsrobot.

Tycker om bakgrundsoskärpan och de två grenarna som delar upp den.

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Riktigt bra måste jag säga! min favorit blir bilden på kråkan,inte ofta den får vara med på bild,och här fick du till en mycket bra bild där du ska vara glad att den satte sig i rörelse!

Gustav Rappestad sa...

Haha, det var intressant att fotografera lövsångaren och prata med dig samtidigt... :) Jag tycker också om oskärpan, som både finns i förgrund och bakgrund. Tror att vi lätt tänker att det oskarpa är bakgrund, ögat luras... Tack så mycket Hannes!

Gustav Rappestad sa...

Stort tack Malin! Vad glad jag blir av att du berättade att du tycker om bilderna. Min personliga favorit är lövsångaren. Har arbetat med diffusering tidigare, men inte riktigt lyckats så som jag velat :)

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket för de orden Håkon! Roligt att du tycker att bilderna "håller" och att du tog dig tid att skriva en kommentar :)

Gustav Rappestad sa...

Nej, kråkfåglarna är lite förbisedda... men också svårfotograferade, tycker i alla fall jag. De har en stor vaksamhet. Tack så mycket för kommentaren Jan-Olov! :)

Terje sa...

Finfin bildsvit detta! Fastnade dock särskilt för räven (förlåt sädesärlan...). Kanon! :)

Gustav Rappestad sa...

Stort tack Terje! :) Anade att du skulle tycka om den första bilden, jag vet ju att du har en förkärlek för dessa bilder med "röriga" bakgrunder ;) Det är också från dig inspirationen till just den bilden kommer, såklart! :)