söndag, juli 27, 2014

Älgko i natten

En kväll i veckan så var jag ute tillsammans med Mårten för att fotografera. Mårten har bra koll på omgivningarna kring Norrköping och de stora Kolmårdsskogarna i norr. Tema för kvällen var älg. Vi åkte genom skogen på små grusvägar. Mårten berättade om djur han sett på olika platser, och var det var mest troligt att vi skulle få se älg. Detta höjde mina förväntningar rejält! Under tiden vi åkte runt i skogen blev det dock allt mörkare omkring oss. Jag insåg att vi kanske inte skulle se någon älg den här kvällen. Tanken skrämde inte, eftersom jag hade haft en trevlig kväll, med samtal om fotografering och annat som är viktigt i livet.

När vi passerade en hästhage såg vi båda något som stod stilla i mörkret. Det var en älg, en älgko! Klockan hade hunnit bli halv elva och det var väldigt mörkt ute. Mårten stannade bilen och vi tog ett par fotografier från den. Efter en stund gick vi ut och tog fler fotografier. Älgkon stod kvar, skönt! Det var lärorikt att se hur kameran fungerade och inte fungerade under de svåra ljusförhållandena. Valet stod mellan en rörelseskarp och grovkornig älg (kortare slutartid och högt ISO-tal) eller en rörelseoskarp och finkornig älg (längre slutartid och lågt ISO-tal). Jag testade båda varianterna och visar ett par bilder nedan.

Älgko #1, Kolmården (2014)

Älgko #2, Kolmården (2014)

Älgko #3, Kolmården (2014)

Älgko #4, Kolmården (2014)

Efter en stunds fotograferande insåg vi att älgkon hade två kalvar med sig. Jag fick en av dessa att fastna på bild.

Älgko med kalv, Kolmården (2014)

Stort tack till Mårten för en mycket lärorik och rolig kväll! Jag blev inspirerad av våra samtal och av de platser du visade mig. Ni kan se Mårtens bilder från älgmötet här.

2 kommentarer:

Mårten Lundgren sa...

Det blev riktigt trevliga bilder det här Gustav!
Vi får försöka se till att vara på rätt plats lite tidigare nästa gång, så kanske vi inte behöver fota älg i nattens mörker. Gillar även att du fick med lite rörelseoskärpa i bild nummer 2. Snyggt! :)

Gustav Rappestad sa...

Tack Mårten! Rörelseoskärpan var ofrivillig, ibland har man tur :-)