torsdag, oktober 06, 2016

Tillbaka till Mullsjö

I början av oktober var jag tillbaka i Mullsjö för en heldag tillsammans med Terje Hellesø. Om min första heldag under våren förra året kom att handla om fotografering av djur så var det nu istället landskap som stod på agendan.

Visst har jag ett antal landskapsbilder här i bloggen men det är ändå något som stått tillbaka till förmån för mina djurbilder alltsedan jag började fotografera "på allvar" under 2014. Är det något där jag verkligen känner mig som en novis så är det inom landskapsfotografering! Därför ville jag ta Terje till hjälp, för att arbeta vidare med mina landskap och lära mig mer om hur han ser på att göra landskapsbilder. En väldigt bra artikel om Terjes landskap hittar ni här.

Vi började dagen vid Stråken där jag gjorde bilder i svartvitt. Jag provade olika färgfilter i kameran för att få rätt gråskalor och vi diskuterade allt från symbolik och utfyllnad av bildytan till komposition och begrepp som fantasi och helhet.

Senare på dagen lämnade vi Stråken och gick in i Gammelskogen, en helt fantastisk plats. I skogen talade vi om fasrummet och om mina tendenser att skala bort för mycket i bilderna. Vi provade tillsammans att fylla bilderna med mer information, mer för betraktaren att upptäcka och fascineras av.

Vi kom också in på hur bild och kompisition kan vara viktigare än motiv och berörde återigen vikten av att skilja mellan motiv och bild. Vi hann också samtala om val av brännvidd och dess effekter, och om olika tekniker för att förstärka eller försvaga bildens olika känslor. Tack Terje för ännu en rolig, lärorik och ansträngande heldag!

10 kommentarer:

Lena sa...

Det låter som en intressant och rolig dag, just det där att få diskutera bildkomposition och fantasi och hur man skapar helheter. Lustigt också hur olika man är med det där hur man vill få fram motivet och hur man sen gör. Tyckte mycket om bild nr 3 och den andra bildens motiv har jag sett alldeles nyligen hos en annan välbekant fotograf =)

Lena sa...

Den första bilden, inte den andra...sorry räknade lite fel!

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Lena! Roligt att du hittade några bilder du tyckte om... :)

Gustav Rappestad sa...

:)

Malin Ellisdotter H sa...

Spännande bloggpost!

Bild 3 och 4 är det något med. Som ja ser det så finns det en utanförskapskänsla. Att vara mitt i, att vilja vara en del av gemenskapen, men inte kunna. Det syns inte minst i bild 4. Men det är bara som jag "ser" det.

Och så är det ju speciellt att se någon annan som fotograferat "mina rötter". https://malinehphotography.wordpress.com/2013/09/06/my-roots/

Bild 5 visar en uppgivenhet, tycker jag. Och bild 6 visar alla "hinder" som ska korsas.

Jag tycker du jobbar bra med fasrummet, Gustav. Riktigt härliga bilder. Och som sagt, bara mina tolkningar.

Malin Ellisdotter H sa...

Ps. Glömde att skriva om bild 2. Den är så där härligt söt på nåt sätt, den lilla som ser upp mot den stora. Som ett barn som ser upp till sin förälder, mamma eller pappa. Men bilden kan ju tolkas som auktoritet - en som står över och den som är undergiven.

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Malin! Det här var en riktigt ansträngande dag där jag tror att jag tänkte alldeles för mycket, som det blir när man lär sig nytt, så det blev inte så många bilder att visa. Kanske kommer det fler senare när de mognat lite... ;)

Jag tog dock med mig massor av kunskap och tankar hem, vilket är bra. Det finns mycket som måste få sjunka in... sen ska jag öva, testa och öva igen.

Tack för fina och intressanta tolkningar, som vanligt. Vissa är riktigt nära mina egna medvetna och omedvetna tankar... ;)

Gustav Rappestad sa...

Tack Malin! Visst kan det tolkas på de två närmast motsatta sätten. Helt med dig! :)

Terje sa...

Tack själv Gustav för den fina dagen! Det blev riktigt många fina diskussioner kring bild och landskap. Och jag såg under dagen hur du verkligen kom in i bildskapandet. :)

Riktigt fina bilder Gustav! :)

Gustav Rappestad sa...

Ja, hur var det nu igen, är inte landskapen den mest ångestskapande formen av det man kan ge sig i kast med inom naturfotot? ;)

En minnesvärd heldag med många lärdomar och insikter, minst sagt. Tack!