lördag, december 06, 2014

Manuell fokus

Jag har övat manuell fokus i samband med diffusering. Det är ett av de tillfällen då det är omöjligt att förlita sig på autofokusen. Här visar jag en av de bilder som jag blev nöjd med i detta sammanhang.

Talgoxen sitter gömd inne bland tallens grenar och barr, men med teleobjektivet och stor bländare ser jag igenom detta. En effektfull dimension att tillföra fotograferandet, tycker jag.

4 kommentarer:

Hannes Theander sa...

Det verkar som om du har hittat fokus hyfsat rätt, om jag tänker på hur jag hade velat ha fokus... Lite svårt att se om nosen är skarp eller ej, men det gör väl detsamma då tänker jag. ;-)

Tycker det är roligt med diffusering och jag har prövat det lite både när jag har fotat naturmotiv och människor. Har man en miljö som inte är jätterolig kan man ju skapa en ny genom den där tekniken. Jag har dock funderat lite på det där och ibland tänker jag att jag har använt det som ett lätt sätt att komma förbi en komplicerad miljö, lite som pressfotografernas 'släng in nåt skit i förgrunden' istället för att verkligen blända ned och ta mig an den till synes röriga omgivningen.

I det här fallet känns det dock rätt!

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Ja,manuell fokus är det ända som gäller i sådana här lägen,och är oxå nåt man skulle använda mycket mer än man oftast gör i stället för att förlita sig på autofokusen.snygg bild!

Gustav Rappestad sa...

Ja, hyfsat rätt, så övningarna fortsätter ;) Tack för kommentaren Hannes! :)

Gustav Rappestad sa...

Tack Janne, roligt att höra att du tyckte om bilden! :)