torsdag, oktober 09, 2014

Ingenting särskilt, naturen

En oengagerad konversation för en tid sedan.

- Vad var du ute och fotograferade igår?
- Nä, ingenting särskilt...
- Tog du inga bilder?
- Jodå...
- Vad var det för något som du fotograferade då?
- Ingenting särskilt, naturen.

Ibland finns ingen plan, ingen agenda, inget givet motiv. Man beger sig bara ut, och så blir bilder till. Ibland blir det bra, ibland inte. På plats får man anpassa sig efter de förutsättningar som gäller. Andra dagar har man ett bestämt mål, ett motiv som väntar, och då hoppas man kanske bara på det perfekta ljuset, allt annat är redan givet.

Ingenting särskilt, naturen #1, Kolmården (2014)

Jag tänker mig två ytterligheter där den ena är en i detalj planerad fotosession. Du har förutsett resmål, motiv, vad som kommer att ske på platsen, vilket objektiv du ska använda. Den andra är den då du slänger ned de fotogrejerna i väskan, sätter dig i bilen och kör till ett nytt och okänt område, där du inte vet vad som väntar.

Ingenting särskilt, naturen #2, Kolmården (2014)

När jag funderar på vilken av dessa ytterligheter som tilltalar mig mest så inser jag att det inte finns något givet svar. I verkligheten lever kanske de flesta naturintresserade amatörfotografer mellan dessa ytterligheter? Somliga dagar finns ett bestämt resmål, ibland också ett tänkt motiv. Det ger vägledning för utrustningsval och kanske också restillfälle. Somliga dagar är mer av karaktären utflykt. Blir det bilder så blir de till mer av en tillfällighet än till följd av nogsamt planerande.

Ingenting särskilt, naturen #3, Kvillingeslätten (2014)

Jag trivs bra med att ibland ha lite planer med fotograferandet, och ibland bara ta det som det kommer. Vad trivs du med? Finns det alltid en plan med fotograferandet, eller låter du varje tur bli en överraskning?

4 kommentarer:

Hannes Theander sa...

Fina bilder! Tycker verkligen att titlarna stärker bilderna i det här fallet. På något sätt blir det anspråkslösa ingenting särskilt något tilldragande och lockande. Känner igen mig i det du säger. Ofta har jag ett gäng idéer på lager och skriver även ned en del. Sedan vet jag på ett ungefär vad jag vill plåta. En del blir dock ögonblicksbilder när man fotar i ett gathörn och plötsligt ser en scen eller person som är intressant.

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Ibland försöker man ju ta sig tid för planlagt fotograferande,men eftersom jag oftast är ute på långa hundpromenader med kameran över axeln blir det mest bilder som dyker upp som hastigast.Tidiga morgnar den ljusare årstiden ger jag mig dock ut ensam,och då har man ju oftast en ide,vilket dock inte alltid ger så mycket mer...fina bilder till inlägget.

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Hannes! Ja, det är bra att ha idéer nedskrivet sedan tidigare om inspirationen tryter. Ibland vill man dock bara ge sig ut, helt spontant.

Gustav Rappestad sa...

Tidiga morgnar under sommaren är härligt! Hund är bra, då tvingas man ut även de dagar man kanske inte har inspiration. Tack för kommentaren Jan-Olov!