tisdag, oktober 28, 2014

Fotokurs i Linköping

I helgen var jag i grannstaden Linköping för en kurs i naturfoto med fotografen Niklas Virsén. Kursen bestod av tre olika moment. Lördagen började med en genomgång av våra olika kameror. Vi gick bland annat igenom sambanden mellan bländare, slutartid och ISO, och hur dessa kan kombineras för att få den bild som man vill uppnå. Dessa samband har jag koll på sedan tidigare, men en repetition skadar inte. Jag tror att jag allt oftare kommer att fotografera i helt manuellt läge istället för att använda min nuvarande favorit "bländarprioritering med exponeringskompensation". Vid kameragenomgången särskiljde jag mig från övriga kursdeltagare genom att ha en kamera av märket Nikon. Hm...

Tinnerö #1

Tinnerö #2

Tinnerö #3

Tinnerö #4

Efter kameragenomgången åkte vi till Tinnerö eklandskap, ett stort naturreservat strax utanför staden. I reservatet arbetade vi med olika uppgifter och fick personlig feedback från Niklas. Jag hade inte varit i reservatet tidigare; där fanns många fina platser som jag gärna besöker på nytt. Förutom vacker natur fanns där också flera gravfält. Vi gjorde ett stopp vid ett av dessa och försökte göra "icke-dokumentera bilder" av platsen.

Tinnerö #5

Tinnerö #6

Fotograferingen i sig blir lite annorlunda när man rör sig i grupp i landskapet. Är man ensam är det lättare att stanna en längre tid på en plats när andan faller på, men det gör sig inte lika lätt i en grupp där man behöver gå vidare mot nästa uppgift, oavsett om man sprungit på ett intressant motiv eller funnit en bildidé som man vill arbeta vidare med. Jag fick med mig flera tänkvärda idéer och kommentarer hem, från Niklas såväl som från övriga kursdeltagare. I fält blev det diskussion om bildspråk och för egen del en hel del kreativ "lek" med kameran i form av rörelseoskärpa och dubbelexponeringar.

Tinnerö #7

Tinnerö #8

Tinnerö #9

Tinnerö #10

På söndagen möttes vi i kurslokalen för att berätta för varandra om några utvalda bilder från varje fotograf. Jag valde då att visa bild sju med trädet som försöker ruska av sig höstlöven, en dubbelexponering där den ena exponeringen är med lång slutartid och kamerarörelse. Sedan visade jag också bild fem med den mystiska stenen på gravfältet, under det märkligt lutande trädet. Bilden är en dubbelexponering där den andra exponeringen är oskarp för att ge en softad effekt. Båda exponeringarna är dessutom genom ett löv för att ge en kraftig vinjettering. Vi efterbehandlade våra bilder tillsammans i Lightroom och försökte då att ytterligare förstärka de känslor som vi ville förmedla med respektive bild.

Kursen var en mycket bra introduktion till naturfotografi, för nybörjaren eller den som är i behov av en repetition av kamerateknik, att förmedla känslor genom bildspråk, samt att efterbehandla sina bilder.

4 kommentarer:

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Trevlig och lärorik helg du verkar haft,alltid roligt att förkovra sig med likasinnade.Mycket fina bilder där jag faller mest för 1,7 och9. På tal om kameramärke är det jag i våran fotoklubb som utmärker mig med canon...

Niklas sa...

Väldigt trevligt att ha dig på kurs Gustav. Dessutom lärde du ju mig något också! ;-)

Tycker att du har fångat det vi pratade om ypperligt i ovanstående bilder. Är imponerad!

Mvh
Niklas Virsén

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Jan-Olov! Roligt att du hittade några favoriter bland bilderna :)

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Niklas! Det var en rolig och lärorik helg :)