onsdag, augusti 10, 2016

Några experiment i svartvitt

Idag visar jag några nya experiment i svartvitt, från juli och augusti. Den första bilden är en trippelexponering i kameran. Jag provade att rama in hjortarna med hjälp av formerna i trädlinjen tillhörande en skog, bakom fältet där hjortarna stod. Tyckte mig se en upprepning av hjorthornen bland träden. Den andra bilden är inventerad i efterbehandlingen. Älgen är dessutom belyst från bil. I den sena kvällen var vi på väg hemåt och det sista ljuset var på väg att försvinna. Mina tankar gick då till de vita älgar som finns på någon eller några platser i Sverige. En vit älg, ja den skulle man fortfarande kunna se i det här svaga ljuset...

Den tredje bilden är ett test av kamerans ljuskänslighet, därav det grova kornet. Detta var en riktigt maffig älgtjur som jag fick se när jag följde med Mårten till älgtjurarnas rike. Vid samma besök fick vi också se den lilla älgkalven i bild fyra, en dubbelexponering i kameran. Kalven gick lugnt och betade på fältet, och tycktes vara i sjunde himlen, därför försökte jag förena himmel och kalv i samma bild.

Den femte bilden är en trippelexponering i kameran. Jag såg några ögon i den mörka skogen, och provade att sätta samman dessa med en sned ljushorisont och hjortarna. Den sjätte och sista bilden är ett test av färgfilter i kamera och dator. Bilderna med dovhjortarna är från Östergötland och bilderna med älgarna är från Sörmland. 

8 kommentarer:

Malin Ellisdotter H sa...

Spännande, spännande! Din experimentlusta har verkligen flödat. Fascinerande bilder som får mig att vilja titta och betrakta en stund. Har tittat in på dessa bilder ett par gånger och det är lika fantastiskt varje gång att se. Alltså - det är bilder man inte tröttnar på.

Ser fram emot att se fler bilder i den här kategorin från dig.

Gustav Rappestad sa...

Varmt tack Malin! Det gläder mig att höra att du kan titta på dem flera gånger och att de fascinerar... :)

Jag funderar på vad det är som gör att jag har lätt för att experimentera vissa dagar, medan det andra dagar kan stå helt still.

Malin Ellisdotter H sa...

My pleasure. ;)

Så är det att vara konstnär/bildskapare. Men förstår att du funderar på varför, du är ju konstnär och att vara konstnär betyder att man undrar och alltid ställer frågor till sig själv. Jag tror och med eftertryck på tror, att det handlar om ett flöde. Det flödet som finns på insidan och som sätts igång mer vissa dagar än andra. Ibland stannar det av för en stund, (där många börjar kan uppleva det som om inspirationen tagit slut)för att sen flöda rikligt och som om det inte finns nåt slut på flödet. Det går upp och det går ner, det finns dagar och det finns dagar. Jag har ständigt inspiration där flödet ibland tar en paus - men jag vet att det kommer en dag då man samlat på sig och sen kommer man igång igen. Kanske allt detta bara låter märkligt, men jag är märklig.

Gustav Rappestad sa...

Det låter inte märkligt i mina öron. Du beskriver detta fenomen på ett träffande sätt tycker jag. Flöde är ett bra ord, och det känns på något vis trösterikt med en förklaring där det är flödet som tillfälligt är blockerat, istället för inspirationen i sig. Tack för dina tankar Malin! :)

Anonym sa...

Mycket bra; kreativt!

Gustav Rappestad sa...

Stort tack Mathias! :)

Terje sa...

Alldeles underbart Gustav! Fortsätt, fortsätt!!! :)

Och dovhjorten i sista bilden... Ten points! :)

Gustav Rappestad sa...

Haha, varmt tack Terje! :)