tisdag, april 26, 2016

Idoga försök

Sedan mitt första möte med tjäder i Kolmårdsskogen har jag haft återkommande dagdrömmar om att hitta en tjäderlekplats. Att få uppleva och fotografera detta skådespel i barndomens skogar har utvecklats till något som jag bara måste försöka mig på. Under de senaste veckorna har jag provat lyckan. Jag har funnit spillning, hört tjädertuppar som skär näbb i natträden, och hur de drabbar samman inne i skogen i den tidiga morgonen. Såväl skymning som gryning har bjudit på njutbara konserter med orrspel, tranfanfarer, storlom, sparvuggla och olika tättingar. Några bilder på spelande tjäder blev det däremot inte!

Efter ett flertal nätter på samma plats provade jag ett annat ställe i helgen. Eftersom sikten också var större kring mitt gömsle gick det också att se flera tuppar på avstånd. En av dem fotograferade jag, och visar bilden i det här inlägget. Jag tyckte dock att det var konstigt att inga tuppar spelade på de fina hällarna närmast mitt gömsle, eftersom där fanns en stor mängd "spelskitar". Detta fick sin förklaring när jag med skräckblandad förtjusning såg hur glada barn kom vandrande över lekplatsen... Alldeles på andra sidan en liten bergsknalle hade de slagit läger. De var också ute efter att se tjäder, men kanske inte införstådda i hur störningskänslig den faktiskt är.

Nu är kulmen för årets tjädersäsong passerad, men det kommer fler vårar, och nu vet jag vart jag ska bege mig. Dagdrömmarna kan fortsätta...

6 kommentarer:

Lasse sa...

Lycka till :) Jag känner samma känslor !

Gustav Rappestad sa...

Stort tack Lasse! :)

Hannes Theander sa...

Så roligt att du träffade på både tjäder och barn...! Antar att barnbilderna kommer i ett annat inlägg. ;-) Skämt åsido, fin bild på tjädern! Tycker det blev en fin inramning med tallarna.

Mårten Lundgren sa...

Hehe, ja vilken otur. Jag hade ju en incident ett annat år just med tjäder. Där jag letat mig fram till vad jag förstod var en riktigt bra plats. Istället för tjäder fanns där en husvagnscamping. Precis vad jag trånat efter! =)

Så det är något visst med tjäder här i Kolmårdsskogen...

Bilden var riktigt fin och gjorde sig riktigt bra i svartvitt! ;)

Gustav Rappestad sa...

Haha, jättekul Hannes ;D ;( Nej, barnbilderna finns bara på min näthinna... ingen vidare rolig överraskning egentligen, men vad gör man. Roligt att du gillar bilderna på tjädern. Jag hade hoppats på så mycket mer, men kanske nästa vår?! Tack så mycket för din kommentar :)

Gustav Rappestad sa...

Där och då kändes det väldigt osannolikt och otursamt. Men så kan det gå, det är ju en ganska känd lekplats bland intresserade.

Haha! En husvagnscamping... det är faktiskt ännu värre än min upplevelse Mårten. Trägen vinner, kanske kommer det fler och bättre tillfällen kommande år?!

Roligt att du tyckte bilden var fin. Tack! :)