måndag, april 27, 2015

Några djurmöten under april

Jag visar åtta bilder från lika många djurmöten, nu under april månad. Att det blivit många djurmöten stämmer väl överens med mina fördomar om våren, hur allt nu vaknar till liv i naturen, för växter såväl som för djur. Den första bilden här ovan, med sorken som blir uppäten av en rödräv, är från Kvillingeslätten strax utanför Norrköping.

Spillkråkan i aspen var ett roligt möte, som jag fick uppleva tillsammans med fotovännen Mårten, vid ett gemensamt besök i Kolmårdsskogen utanför Norrköping. Spillkråkan ser jag sällan på nära håll, den tycks mig alltid flyga förbi, eller vissla och hacka i sina träd på behörigt avstånd. Därför var det roligt när den den här gången valde att uppenbara sig på fotoavstånd.

Bilden med tjäderhönan är från Fjällmossen, ett stort naturreservat på gränsen till Sörmland. Detta möte skedde ganska sent på morgonen, troligen efter ett avslutat spel. Hönan hoppade ned i diket när jag kom körande med bilen på väg hem, och ställde upp sig bland blåbärsris och mossa.

Det skygga rådjuret mellan granstammarna är också det en bild från Kolmårdensskogen. Det har blivit många resor till skogen under april månad.

De två kramande huggormarna hittade jag i en hästhage i Sankt Anna skärgård. I hagen var det varmt och soligt, vilket satte fart på ormarna som slingrade sig om varandra.

Bilden av den dansande tranan vid skogsgölen är också den från Kolmårdsskogen, från ett område som jag upptäckt värdet av först nu under april månad. Det är roligt att kunna lägga nya fotoplatser till de befintliga och redan kända platserna!

Den sjungande sädesärlan hittade jag vid en göl i anslutning till Fjällmossen. Till synes helt orädd satte den sig alldeles nära mig, och sjöng sin vårfyllda visa, medan jag hällde upp morgonkaffet.

Den avslutande bilden, med de tre älgarna på rad, är från den sena skymningen på Vikbolandet, en halvö öster om Norrköping.

12 kommentarer:

Lasse sa...

Flera godbitar i denna serie. Tranan vid sjökanten är en höjdare !

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Lasse! Roligt att höra att du tyckte om tranbilden :)

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

En riktigt givande månad måste jag säga. Huggormarna klarar jag mig utan,speciellt med tanke på hunden måste man hela tiden vara på sin vakt.Många härliga bilder!

Hannes Theander sa...

Fin serie! Bilden med tranor och sädesärlan är mina favoriter. Det är inte motiven som jag fastnar för egentligen utan kompositionerna i övrigt. Även om tranorna är visserligen är väldigt fina.

Gustav Rappestad sa...

Förstår din oro, jag är hundvakt ibland och vet att hundar ibland intresserar sig för orm. Tack för kommentaren! :)

Gustav Rappestad sa...

Vad roligt att du tyckte om den här "april-serien" Hannes, och att du också hittade ett par favoriter bland kompositionerna! Håller med dig om att tranorna är väldigt fina. Tack! :)

Erik Koffmar sa...

Underbara bilder allihop men jag är svag för rävbilder och denna med sorken i mungipan är helgrym.

Ha en bra helg,
Erik

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket för det omdömet Erik! Jag är också svag för rävbilder och möten med rävar. Ha en bra helg du också!

Malin H sa...

Imponerande samling med bilder, Gustav. Det har skett mycket på din blogg medan jag varit borta, så försöker att hinna ifatt lite hos dom jag tittar in hos... Gillar nog samtliga bilder i den här bloggposten - fast huggormarna scrollade jag förbi (fort). Sista bilden, på de tre stiliga herrarna på rad är bara så härlig!

Gustav Rappestad sa...

Har ju förstått att ormar inte riktigt är din grej... hehe. Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar Malin. Roligt att du tyckte om älgbilden! :)

Mårten Lundgren sa...

Upptäckte att jag faktiskt inte har kommenterat dessa bilderna...
Jag trodde faktiskt att jag gjort det. Hur som helst så tycker jag att du här har ett gäng riktigt fina bilder Gustav!
Jag fastnar så klart för den första rävbilden. Den ser så lurvig och go ut! ;)
Samtidigt som den har den riktigt förrädiska rävblicken. Snyggt!
Sedan blir jag ju glad när jag ser att du lyckades få en riktigt fin bild på spillkråkan som vi lockad fram. Så fint den sitter på aspen. Detta är verkligen en fantastisk fågel i sin enkelhet, inte sant?!
Det är ett gäng fina möten du haft både i skogen och på slätten som genererat ett gäng bilder med mycket fin stämning och helhet!

Gustav Rappestad sa...

Tack Mårten, vad roligt att höra att du tycker om bilderna! Jo, visst tycker jag också om bilden av räven, på grund av dess blick och övriga uttryck.

Spillkråkan, ja, här hade jag lite flyt och satt rätt till för att kunna göra en bild när den visade sig någon sekund... och allt var ju tack vare din mjuka vissling som lockade fram den :) En spännande fågel, svårfotograferad... men jag hoppas på fler chanser så klart! Tack för din fina kommentar.