fredag, april 24, 2015

Mitt första möte med tjäder

För ungefär en vecka sedan hade jag mitt första möte med tjäder i Kolmårdsskogen. Det var ett oplanerat möte, mycket kort, men oavsett detta riktigt roligt att få se tjäder och då både tupp och höna. Jag funderar nu på om det var en slump att jag fick se dessa fåglar precis i närheten av skogsbilvägen där jag kom körande, eller om det kan löna sig att återvända, för att uppleva fler möten med dessa fåglar. Kanske finns en spelplats i närheten?

12 kommentarer:

Lasse sa...

Grattis, grattis ! Det är inte lätt att fota tjäder....Har försökt hela april och fick slutligen några "slumpbilder" precis som du vid en väg. Men jag vet var spelplatsen är och fick vara med om det en natt....Häftigt! Men tyvärr blev det inga bilder iår. Men nästa år......:))

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Bara att gratulera både till mötet och riktigt bra bilder! Har själv bara stött upp en och annan tupp där det inte fanns någon chans att hänga med med kameran,och någon spelplats känner jag inte till här tyvärr.

Erik Koffmar sa...

Kul! Tycker att du fick fina bilder på dessa vackra fåglar och de gör sig fint i S/V.

Ha en bra helg,
Erik

Gustav Rappestad sa...

Tack Lasse! Nej, det var verkligen inte lätt. Har du en spelplats du känner till är det som du skriver bara att försöka på nytt, förr eller senare blir det som man vill ha det :)

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Janne! :)

Gustav Rappestad sa...

Ja, det var roligt! Håller med dig om att svartvitt fungerar bra på tjädern, kanske särskilt på tuppen. Tack Erik! Trevlig helg till dig också.

Henrik sa...

Grattis till mötet! Jag är ingen expert, men jag tycker det ser ut som om tuppen spelar på den första bilden? De brukar inte gå med fjädrarna sådär uppspärrade annars, inte vad jag lagt märke till i alla fall. Höll den på att låta konstigt också? Som om den skakade en sprayflaska, drog ur en kork ur en vinflaska och sedan började slipa lite knivar?

tobias sa...

Jättefint, ser tjäder emellanåt men aldrig nåt tjäderspel tyvärr.

Gustav Rappestad sa...

Tack Henrik! Jag tror du har rätt, tuppen spelade. Haha, de ljuden hörde jag tyvärr inte från tjädern :D

Gustav Rappestad sa...

Tack Tobias! :)

Mårten Lundgren sa...

Fint du fångat tjädrarna här. Jag fastnar för den lite "annorlunda" känslan du fått till i första bilden, med den kolsvarta tjädern mot de ljusa trädstammarna och så ser man den ljusa lilla näbben... ahh, njutbart! ;)
Jag tycker tallskogens fina salar i dessa bilderna ger en riktigt fin känsla av vildmark och frihet. Snyggt jobbat Gustav!

Gustav Rappestad sa...

Det var ett alltför hastigt möte, jag hade gärna fått fler chanser... förstår vad du menar med den annorlunda känslan, det var ganska sent på morgonen och ljuset började bli skarpt. Roligt att du tyckte om bilderna Mårten, och att du tog dig tid att skriva en kommentar. Tack! :)