tisdag, september 09, 2014

Storlommens farväl

Dagarna och nätterna blir allt kallare för var dag som går. Under hösten flyttar storlommen till Svarta och Kaspiska havet. En del av dem övervintrar dock vid Östersjökusten. De flyttande lommarna återvänder till våra trakter först under våren, i april och maj.

Höstlom #1, Kolmården (2014)

Jag tänkte på detta faktum när storlommen visade sig i en av Kolmårdens sjöar i förra veckan. Det var ett par lommar som fiskade ute på sjön. Efter en liten stund så reste sig den ena lommen och flaxade med vingarna, som en förberedelse inför dess stundande långa resa söderut. Bakom lommen såg jag träden, som redan börjat anta nya färger nu vid höstens ankomst. En känsla av uppbrott spred sig...

Höstlom #2, Kolmården (2014)

4 kommentarer:

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Lite vemodigt är det allt när man anar att våra bevingade vänner ger sig av söderut,men desto härligare när dom kommer åter!

Mårten Lundgren sa...

Så var vi vid den tiden då det är dags att ta farväl av våra storlommar för den här gången. Men så fort som vattnet har börjat spricka upp igen och det finns öppet vatten att simma i så kommer den åter och ropar då åter över sjöarna med sitt säregna läte.

Jag tycker du har gjort riktigt fina och bra bilder här Gustav, speciellt bild nummer 1 där jag gillar silhuetten lite extra. Stämningsfullt och fint Gustav! :)

Gustav Rappestad sa...

Jag håller helt med dig. Som tur är så upprepas årstiderna. Tack för kommentaren!

Gustav Rappestad sa...

Ja, lite vemodigt, men tröstrikt att veta att de kommer tillbaka :) Tack så mycket Mårten, det var roligt att höra vad du tyckte om bilderna!