tisdag, augusti 08, 2017

Tacksamhet...

Sedan mitt fotograferande tog fart under 2014 har jag publicerat en stor mängd bilder här i bloggen för mitt eget höga nöjes skull. Det beror till stor del på att jag har upplevt att den slutliga delen i processen, att göra urval av bilder och publicera dem, givit mig många tankar som jag haft användning för också i de tidigare delarna av skapandeprocessen. Om vad jag tycker fungerat bildmässigt, och vad som blivit pannkaka...

Förutom den starka längtan att få komma ut i skogen, att få skapa och få utlopp för kreativitet, så är det också så att några fotografer haft en särskilt stor betydelse för mig och var jag står idag i bildskapandet. Dessa har givit mig ovärderlig återkoppling och inspiration att komma vidare i skapandet samt öppenhjärtat och tillitsfullt visat mig fantastiska platser för fotografering. Jag vill därför skriva några rader om min tacksamhet i det här inlägget.

Jag vill först och främst tacka min vän Mårten, för att jag fått någon att dela min förväntan med, när vi gång på gång sökt äventyren i hemmaskogarna. Jag har dig att tacka för att jag började fotografera aktivt igen och också provade på att blogga, vilket minst sagt tog skruv. Tack för alla skratt och fantastiska upplevelser, och den uppmuntran jag känt när jag tvivlat på mitt eget bildskapande. Hur du alltid sagt vad du tycker och delat dina tankar med mig. Tankar som ofta handlat om att fortsätta med det som känns rätt och viktigt för egen del, att bry sig mindre om vad andra gör och inte gör. I grund och botten om vikten av att vara sann mot sig själv. Som fotograf och människa.

Ett stort tack vill jag också rikta till vännen Terje, för flera minnesvärda heldagar då du låtit mig brottas med kloka och ifrågasättande frågor. Frågor som jag tagit med mig hem, och i vissa fall fortfarande arbetar med att söka svaren på. Även om det ibland känns som om det tar tid att utvecklas och komma vidare i bildskapandet så ser jag att jag gjort framsteg, om jag jämför dagens bilder med bilderna från bloggstarten. I min tacksamhet ingår också all den fantastiska bildinspiration du öser över mig i din blogg, som jag försöker följa så mycket jag bara hinner. Särskilt tack också för alla ovärderliga artiklar jag funnit på samma plats. Detta har fått mig att växa som fotograf.

Slutligen också ett varmt tack till vännen Malin, för våra bilddiskussioner och dina stundtals kusligt träffsäkra analyser av mina bilder. Hur du öppnat mina ögon för vad bildanalys kan innebära och hur mycket den som kan läsa bildspråk kan upptäcka i en annan fotografs bilder. Symboliken går många förbi, men du ser den alltid, även när jag inte gör det själv. Jag känner att jag med din hjälp tagit försiktiga steg i rätt riktning. Jag vill särskilt också nämna hur du fått mig att inse självporträttets viktiga plats i fotografens bildskapande. Inte endast som ett led i att göra fler personliga bilder, utan också som ett sätt att bearbeta sin självbild.

2 kommentarer:

Malin Ellisdotter Hellesø sa...

Oerhört fint tacksamhetsinlägg... tack för detta, Gustav. Vi hörs (och syns nog snart igen).

Gustav Rappestad sa...

Det var roligt att höra! Tack själv Malin :) Absolut, vi ses och hörs! :D