tisdag, december 31, 2019

Mitt fotoår 2019...

Mitt fotoår 2019 har nått sitt slut. Som tidigare år kan jag konstatera att det även i år blivit en hög andel djurbilder som tillförts arkivet. Bland särskilt nämnvärda möten kan nämnas den tjädertupp som i början av året förirrade sig in i uppväxtbyn Åby, och bjöd på utmärkta bildmöjligheter i snön.

Minst sagt speciellt var också vårens möten med de spelande orrarna på en myrmark i Kolmårdsskogen, dit Jocke tog med Mårten och mig. Varmt tack Jocke! Jag minns också flera fina möten med kattugglor och sparvugglor, hökuggla och berguv samt ett hastigt möte med lappuggla.

Speciellt var också den stationära praktejdern i Bråviken, en art jag aldrig sett tidigare och som under sommaren bjöd på flera nära möten. Årets största upplevelse var dock utan tvekan mitt möte med ett lodjur i Kolmårdsskogen. Milda makter! En vild men oskygg katt som lät sig fotograferas när det för att vila lagt sig på en liten kulle, till synes svettig efter sin framfart genom skogen, gissningsvis på jakt efter någon av de två spelande tjädertuppar som jag såg strax innan.

I övrigt bjöd också våren på några nya möten med den lilla sparvugglan i Kolmårdsskogen, ett kärt återseende med denna minsting bland våra ugglor, som jag ser fram emot lika mycket varje vår. Våren innebar som vanligt ett ökat antal fågelmöten i skogarna, bland annat med tranor och en energisk gärdsmyg i vårsolen.

Under sommaren blev det som brukligt ett antal morgonturer i Sankt Anna skärgård, som bjöd på flera fina rådjursmöten bland innerskärgårdens ängsmarker, här ovan i det första morgonljuset. Sommaren bjöd också på fotografering av flygande fåglar, bland annat tornseglare i mina nya hemmakvarter i Norrköping. Sommaren minns jag också särskilt för det fina mötet med ekoxar i Sankt Anna och de möjligheter de gav till olika sorters nya bilder. Fantastiskt!

Ute på Vikbolandet minns jag mötet med svarthakedoppingarna i sin damm. Någon häckning fick jag dock inte uppleva detta år. Vid ett litet vattendrag i Kolmårdsskogen försökte jag mig på nya bilder på skräddare, där bland annat bilden nedan blev till. Under hösten minns jag också särskilt möjligheten att fotografera öringar, som vandrat upp i vattendragen från Bråvikens stränder. En annorlunda upplevelse, som bröt av fint i höstens landskapsfotografering.

Tack till er som besökt bloggen under året, lämnat kommentar här eller på annat sätt. Ett urval av bilder från fotoåret 2019 finns här!

12 kommentarer:

Joakim stenqvist sa...

Wow vilka fina bilder och vilka häftiga upplevelser du delar med dig av. Ser fram emot att följa dig under 2020 både här på bloggen men även på några av dina kommande äventyr i naturen.

Mårten Lundgren sa...

Fina bilder Gustav, härligt att få ta del av alla dina upplevelser. Hoppas att du får ett lika bra fotoår 2020! ;)

Henrik Sandgren sa...

Det var sannerligen inget dåligt fotoår! Ser fram emot alla 20-talsbilder som stundar!

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Eftersom jag följer dig här vet jag ju året ditt har varit fantastiskt bra med lodjuret som en riktig rysare!! Lycka till med 2020!

Gustav Rappestad sa...

Tack så mycket Jocke, det var roligt att höra! :) Absolut, hoppas att vi kommer ut tillsammans på äventyr. Kanske till en orrspelsplats om inte förr?! ;)

Gustav Rappestad sa...

Tack ska du ha Mårten! Roligt att läsa att du tycker så. Absolut, hoppas vi båda får ett fantastiskt fotoår! :D

Gustav Rappestad sa...

Tack för det Henrik! :)

Lena sa...

Ja, många spännande möten och bilder du har delat med dig av under året som gått. Förstår att lodjuret måste vara dess absoluta höjdpunkt rent fotomässigt. Önskar ett minst lika spännande 2020 och tack för alla fina bilder.

Gustav Rappestad sa...

Det var ett väldigt speciellt möte för mig, en märklig upplevelse som jag nog aldrig glömmer. Tack själv Lena för dina fina kommentarer! :)

Hannes Theander sa...

Fint - keep up! Förstår att särskilt lo-mötet var speciellt. :-)

Gustav Rappestad sa...

Varmt tack Hannes! :) Jo, det var verkligen något utöver det vanliga.

Gustav Rappestad sa...

Varmt tack Jan-Olov! Detsamma önskar jag dig! :)