onsdag, januari 06, 2016

Djur i ett sammanhang

Det händer att jag tar en titt i gruppen "Nordiske Naturfotografer" på Facebook. Där läggs det dagligen upp en stor mängd bilder. Det blir ibland intressanta kommentarer till en del bilder. Jag har flera gånger sett fotografer nämna att de tycker om bilder där djur "ses i ett sammanhang", i sin miljö. Jag tycker dock att det är påfallande ofta som de publicerade bilderna inte uppfyller detta, utan istället visar djur utan ett sammanhang, fråntagna sin miljö.

Ibland får jag känslan av att fotografer tagit det gamla tipset om att få bättre bilder genom att "gå närmare!" lite väl långt. Visst kan man fascineras av att kunna se varje litet dun på en fågel i en bild, men är det verkligen detta som gör en bild intressant? Blandar vi samman vår fascination för motivet, och glömmer att tänka bild? Jo, det händer mig också...

Visar några nya och några gamla bilder som inte har publicerats tidigare. Det är sju bilder där jag tycker att sammahanget och miljön gör mycket för bildens helhet. Den första bilden med blåmesen på grenen i soluppgången är från Norrköping, nu i januari 2016. Den andra bilden med rådjuret på sommarängen är från Kolmården, från juni 2015. Den tredje bilden med sädesärlan på grenen är från Norsholm, också i juni 2015. Den fjärde bilden med ormvråken på högstubben är från Kolmården i september 2015. Den femte bilden med älgen vid torpet är från Mullsjöskogarna, april 2015. Den sjätte bilden med storlommen vid den fallna tallen, är såklart från Kolmårdsskogen, i juni 2015. Den sjunde och sista bilden med rådjuren på krönet är från Flyinge, i december 2015. Den första och den sista bilden, som är de två nyaste av de sju, är båda multiexponeringar.

10 kommentarer:

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Kan bara hålla med helt och fullt i ditt inlägg.Du illustrerar dina tankar på ett utmärkt sätt också! Härliga bilder där sista bilden är ett riktigt konstverk!

Lasse sa...

Jag måste väl erkänna att jag "syndar" själv mot detta men håller med dig helt. Kanonbilder alla, men lommen och den sista är mina favoriter!

Gustav Rappestad sa...

Roligt att höra att du tycker att bilderna är härliga. Den sista är lite av en favorit för mig. Det är ju inte antingen eller, detta med sammanhang/miljö, men skulle gärna se fler bilder där detta fått plats i bildytan. Tack så mycket för kommentaren Janne! :)

Gustav Rappestad sa...

Hehe, ja... egentligen är det väl så att jag är sugen på lite större variation bara. Det borde finnas utrymme för alla sorters bilder. Tack så mycket för kommentaren Lasse, roligt att höra att du hittade några favoriter! :)

Erik Koffmar sa...

Håller med dig och de andra, jag tror som du sa tidigare att variationen är viktigt bland bilderna. Blir det för många rena artporträtt och close-ups så blir det lite stelt ock tråkigt. Det finns dock inget rätt eller fel utan att upp till var och en hur man vill ha det. Känner själv att jag ibland fastnar i bilder som är artporträtt och missar att ta miljöblider.

Här visar du en skön blandning bilder där du fint visar miljön runt också, favoriter är den sista och första.

Ha det gott,
Erik

Gustav Rappestad sa...

Väldigt roligt att höra att du tycker om bilderna, och att du också hittade några favoriter. Tack så mycket för kommentaren Erik! :)

Henrik sa...

Den första är min favorit; ljuset gör väldigt mycket!

Gustav Rappestad sa...

Vad roligt att du hittade en favorit bland bilderna! Tack för kommentaren Henrik :)

Malin Ellisdotter H sa...

Bra "talat", Gustav. Nu är jag inte inne på den gruppen, men har då och då sett när Terje varit in och tittat. Jag brukar benämna vissa naturfotografer som natur-naturfotografer och jag tror inte att jag behöver beskriva närmare för dig vad jag menar med det.

Så många spännande bilder... Och älgen känns ju lite bekant ;)

Gillar dina bilder.

Gustav Rappestad sa...

Haha, ja jag minns din benämning på dessa sedan diskussion på din och Terjes utställning.

Sen är det som Erik var inne på inte svart och vitt, man kan ju ha en variation, där även de mer dokumentära bilderna får en plats.

Roligt att du gillar bilderna och tycker att en del av dem är spännande. Tack Malin!

Den lilla älgen ja, det var en fin aprilkväll i Mullsjö! :)