söndag, september 10, 2017

Experiment i skogsbacken...

Idag inleder jag en liten serie i tre delar där jag visar nya landskapsbilder med pinhole från augusti månad. Pinhole, en teknik som visat mig hur optisk ofullkomlighet, avsaknad av skärpeinställning och skyhöga bländarvärden kan leda till minst lika spännande bilder som när man använder optiskt fulländade objektiv, istället för en liten plastbit med hål framför kameran...

Ibland tror jag att avsaknaden av inställningsmöjligheter får mig att tänka mer på bildernas innehåll, komposition och uppbyggnad. Hur bildskapandet kan underlättas av färre inställningsmöjligheter, där jag inte väljer brännvidd, bländare eller skärpeplan. Hur det kan öppna upp för experiment med ljus och mörker, skärpa och oskärpa, symbolik och fantasi, ja egentligen allt sådant som jag vill ska utvecklas i mitt bildskapande. Jag mjukstartar seriens första del med fyra bilder från en skogsbacke vid Kolmårdsskogens rand...

6 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder, det ger verkligen nåt helt annat än det vanliga. Fastnade lite extra mycket för bild nr 2 och 3. Spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det glädjer mig att höra. Tack så mycket Lena! :)

   Radera
 2. Glömde visst ändra inloggning i kommentaren ovan... mvh
  Lena Folcke :)

  SvaraRadera
 3. Riktigt lyckat måste jag säga! Vet nog inte riktigt hur det funkar med pinhole,försökte en gång på skoj,men det blev totalt misslyckat,det ända jag såg var hur mycket skräp det var på sensorn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Jan-Olov! :) Hehe, ja skräpet kommer fram riktigt fint med små bländaröppningar ;D

   Radera